Dziś jest środa, 22.11.2017, imieniny Cecylii, Marka
6° / 1018 hPa
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Gimnazjum w Malanowie » Polsko - Ukraińska Wymiana Młodzieży » 2010 "Tu wszedzie jest moja Ojczyzna" - Wielkopolska" » Sprawozdanie z realizacji projektu

Sprawozdanie z realizacji projektu

Główny cel spotkania młodych Polaków i Ukraińców  wynikał z założeń programu Narodowego Centrum Kultury, a więc: utrwalanie pozytywnego nastawienia wobec siebie Polaków i Ukraińców poprzez poznanie kultury i historii obu narodów, a także budowanie poczucia więzi poprzez wskazywanie wspólnych celów, zadań i planów.

Wizyta młodzieży z Tulczyna w Malanowie przyczyniła się do:

• podtrzymania wielowiekowych kontaktów między Polska i Ukrainą,
  • poznania historii regionu konińskiego, określenia wspólnych wątków historii obu narodów,
  • promocji dorobku kulturalnego naszej Ojczyzny
  • przełamania bariery językowej, opracowania III części podręcznego słonika „Mini-rozmówki    ukraińsko - polskie” (kontynuacja zbioru opracowywanego w listopadzie 2008 r.),
  • integracji młodzieży podczas podejmowania wspólnych działań

Młodzież z Ukrainy znacznie poszerzyła swoją wiedzę o Polsce. Wspólne zajęcia, wycieczki, czy wreszcie spotkania z władzami Gminy Malanów i Powiatu Tureckiego sprzyjały budowaniu pozytywnych relacji między Polkami i Ukraińcami. Obie grupy doskonale przełamały barierę językową i w końcowej fazie wizyty porozumiewanie nie sprawiało żadnych trudności.
    Zorganizowaliśmy Festiwal folklorystyczny Ziemi Malanowskiej. Młodzież była aktywnym współorganizatorem tego wydarzenia. Gimnazjaliści przygotowali scenki pokazów „Wilijarzy”, warsztaty ozdób wielkanocnych, śpiewy wielkopolskie, wspólnie z rodzicami przygotowali degustację potraw lokalnych. Dzieci z Przedszkola w Malanowie i Szkoły Podstawowej w Kotwasicach wystąpiły z wiązanką tańców wielkopolskich. Gospodynie z terenu gminy przedstawiły „Pierzak”, przędzenie na kołowrotku, a z repertuarem muzycznym wystąpiły: zespoły ludowe Tradycja, Jarzębinki oraz dzieci i młodzież gimnazjalna. W czasie festiwalu był także czas na prezentację śpiewu gości z Ukrainy.
    W czasie wycieczki do Warszawy młodzież złożyła wizytę w Parlamencie RP, spotkała się z Senatorem Ziemi Konińskiej - Ireneuszem Niewiarowskim, zwiedziała Starówkę, obejrzała zmianę warty przy Grobie Nieznanego Żołnierza, oraz spotkała się z Kierownikiem Programu PUWM ze strony NCK, Panią Iwoną Grodzką. Wycieczka do Kruszwicy i Uniejowa była okazją do poszerzenia wiedzy o regionie oraz zbliżenia grup w czasie wspólnej rekreacji w basenach termalnych.
    Ponad zaplanowane zadania udało się z
organizować spotkanie opiekunów grupy ukraińskiej (w jej składzie był przewodniczący komitetu rodzicielskiego ze szkoły Nr 1 w Tulczynie) oraz Rady Rodziców Gimnazjum w Malanowie. Rodzice wymienili się informacjami o organizacji pracy i zadaniach tych organów szkoły w obu krajach. Pojawiły się nowe pomysły – wspólnej działalności rodziców.

Uczestnicy - Ukraina Uczestnicy - Polska
  1. Bondar Kateryna